zaterdag 7 juli 2012

De figuurzaagjes en de datering

Het nut van de frisse blik is weer bewezen. 'Hoe origineel zijn ze, die figuurzaagjes?' vragen we ons al een tijdje af. Dankzij Ward weten we nu dat ze er voor 1946 in ieder geval nog niet zaten. Kijk maar op deze foto.


Maar van wanneer is deze foto? De foto komt uit het artikel 'Drukkerij Roelants Schiedam' van Ph.C.J. Swinkels en is afgedrukt in Scyedam, 1995-3 (21e/3). Volgens dat artikel is de foto van maart 1946. Maar als we op deze tekeningen uit april 1946 uit het gemeente-archief kijken (linkerkant bestaande situatie), zien we één doorgang in het midden in plaats van twee zoals op de foto. 


Het lijkt niet waarschijnlijk dat in de ene maand tussen het nemen van de foto en het maken van de tekeningen voor de bouwaanvraag een andere interne verbouwing heeft plaatsgevonden. Het zou logischer zijn om dat in één aanvraag/verbouwing te combineren. Bovendien staan er veel bloemen op de foto alsof er een feest of opening is geweest. Dat doe je volgens mij niet zo snel als je bezig bent met de voorbereidingen voor de volgende verbouwing, zeker in die tijd niet. 
Dus de frisse blik heeft meer vragen opgeworpen dan beantwoord:
- Van wanneer zijn de figuurzaagjes?
- Van wanneer is de interieurfoto?

In 1964 waren de figuurzaagjes er in ieder geval al. Op de beeldbank cultureel erfgoed staat een foto waarop al een glimp van een figuurzaagje is te vinden. Omdat ik niet zeker weet of ik de foto zonder meer mag publiceren, doe ik dat nog even niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten