donderdag 8 september 2011

Het was de butler, met de schilderskwast, in de bibliotheek

De bibliotheek of boekwinkel is in het 3e kwart van de 19e eeuw gemaakt. Hoewel het moeilijk is om met zekerheid een label op de stijlen uit deze periode te plakken, kan gezegd worden dat de stijl eclectisistisch is: er is een combinatie van Griekse en Romeinse neo-stijlen met oosterse elementen te zien.
De vroegste interieurfoto die we tot nu toe hebben kunnen vinden dateert uit 1947. Op deze foto is een kast te zien op de plaats van de huidige deur. Het plafond was daar destijds hoger dan nu. 







Het plafond blijkt, achter de huidige betimmering,  houtkleurig te zijn. Het lijkt niet waarschijnlijk dat er eerder verflagen op de betimmering hebben gezeten die volledig verwijderd zijn.





Later is de winkel verschillende kleuren groen geweest. In eerste instantie donker, en in 1991 heel licht groen, zoals blijkt uit deze foto en het verwijderen van verflagen.











Op dit moment is de betimmering inclusief vloer wit. Dat is misschien licht en ruimte scheppend, maar naar mijn mening een misdaad. Wit hoort niet in een antieke boekwinkel. Bovendien: dankzij de grote ramen is het er licht genoeg, en wie heeft de illusie van ruimte nodig in een pand van 300 vierkante meter?
Vandaar dat we de bibliotheek willen laten schilderen. In een kleur die bij een antieke boekwinkel, deze antieke boekwinkel past. Onder het wit komen verschillende kleuren groen vandaan. We hebben nog niet definitief gekozen, maar denken aan de donkere groenen.

Optionele kleurstelling

Heeft u meer informatie of tips over het interieur van de boekwinkel? Bijvoorbeeld over het oorspronkelijke uiterlijk, gebruikte kleuren of over de stijl en datering? Dan zou u mij een groot plezier doen als u contact met me opneemt via Langehaven141[at]hotmail.com


Bronnen: foto-archief van dhr. Poels, en eigen waarnemingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten